Multicolore si minuscule, deux-pieces, cu decupaje cat mai indraznete, pentru a pune in evidenta formele celor care le poarta. Asa arata costumele de baie din zilele noastre. Asa sunt imbracate cele care vin, in sezonul estival, pe litoral. E normal sa fie asa. Purtat cu dezinvoltura, pe plaja, pe sezlong sau la terasa, costumul de baie e un „must have” al verii. La fel ca si pielea bronzata.

 

Poze de Epoca Plaja Mamaia

 

Nu a fost mereu asa. Au fost si timpuri in care a-ti expune gatul sau gleznele pe plaja, in vazul tuturor, era ceva extrem de scandalos. Acele vremuri au apus de mult si au fost traite si la Constanta, si la Mamaia, oriunde se facea plaja la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul veacului al XX-lea.

 

Au ramas imaginile de epoca si relatarile din presa vremii care condamnau astfel de abateri grave de la codul moralei. In acele vremuri, existau cabine de lemn, pe doua randuri: pe dreapta se aflau cele pentru femei, iar pe stanga se gaseau cele pentru barbati. Un podet, tot din lemn, inainta in mare. Domnisoarele pudice inchideau cabina cu cheia. Iar precautiile nu se opreau aici. Uneori cate o mama sau o matusa prea protectoare faceau de straja la intrarea in cabina.

 

Poze de Epoca Podet Mamaia

In acele vremuri, veneau la mare, la bai de soare, asa cum se spunea atunci, oameni din afara Constantei, lumea buna, mai ales din Bucuresti, pentru a beneficia de efectul terapeutic al apei sarate, al brizei si al razelor de soare.

 

Poze de Epoca Statiunea Mamaia

In 1907, la un an de la inaugurarea statiunii Mamaia, in publicatia „Furnica” aparea un articol in care era infierat mersul la plaja „aproape in pielea goala”. Constanta si plaja sa erau vazute ca un fel de Sodoma si Gomora, locuri ale desfraului si ale pierzaniei.

 

Autorul articolului nu-si ascundea indignarea atunci cand scria: „Privesc ce se petrece in acest moment la Constanta si ramaiu zapacit. Aceiasi oameni cari la Bucuresti sau aiurea duc o viata, daca nu virtuoasa, la adapost totusi de banuieli uracioase, aceiasi oameni defileaza pe dinaintea mea, dar e o alta lume, sunt alte moravuri! Parca imprejurarea ca se vad zilnic, barbati si femei, aproape in pielea goala, scaldandu-se..., le-a spulberat cel mai elementar sentiment de cuviinta. Virtutea rusinoasa, cu privirile plecate-n jos, cu rochii montante, Virtutea pe care o intalnim uneori aiurea, aicea, la Constanta, si-a lepadat chiar sumarul costum de baie!”

 

Poze de Epoca Costume de Baie

Ce insemna sa fii „in pielea goala” la mare, in acele vremuri? Raspunsul este oferit de istoricul de arta Doina Pauleanu, „Constanta 1878-1928. Spectacolul modernitatii tarzii” - volumul I: „A fi «in pielea goala» la inceputul ultimului secol din mileniul trecut inseamna cu totul altceva decat nuditatea din aceeasi perioada a veacului si mileniului urmatoare; vazute pe plaja gratie fotografiilor de epoca, acele doamne venite la cura par bolnave de friguri; daca nu sunt chiar imbracate (asa cum cereau, pentru inceput, uzantele) – se statea, de obicei, intr-o vestimentatie mai lejera, dar conventionala, pe sezlonguri, sub umbrele, umbrare de rachita, corturi – costumele pentru baia care se facea separat, pe sexe, permiteau etalarea unor pantaloni pana la genunchi, cu o bluza usoara sau pantaloni cu corsaj, facute din lana subtire, alba sau in culori pastelate”.

 

Doctorii recomandau seara si dimineata „haine simple, comode si calduroase”. Incaltamintea ideala pentru plaja erau pantofii, iar copiilor li se permitea accestul pe plaja in sandale, opinci si chiar si in picioarele goale.

 

Poze de Epoca La Plaja

Intr-un regulament din 1928, care functiona la Marea Neagra, se stipula: „costumul de baie trebuie sa fie decent, acoperind intreg bustul, numai abdomenul si picioarele, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Costumul acesta nu se va purta decat pe plaja: ori unde aiurea se vor imbraca hainele. Nu e voie a se dansa in acest costum. Cura de soare pe plaja deschisa nu se poate face decat cu costumul de baie imbracat. Plajele bine organizate vor construi solarii inchise, cu sexele separte...”.

 

Poze de Epoca 1946 Micheline Bernardini Bikini

Costumul modern de baie, in forma sa de acum, avea sa apara in lume abia in anul 1946. Ideea i-a apartinut inginerului si desigenerului de moda Louis Reard, dar inventia sa nu a scapat de critica de a fi adus un afront bunului simt si pudorii. Louis Reard a creat primul costum de baie din doua bucati, pe care l-a denumit bikini. Numele provine de la atolul Bikini, din Oceanul Pacific, unde au fost realizate o serie de teste nucleare.

 

Denumind acest costum de baie „bikini”, Reard isi imaginase ca valva creata in jurul acestui minuscul obiect vestimentar va fi similara cu o explozie. Si avea dreptate, pentru ca, la lansare, niciun fotomodel al vremii nu a vrut sa poarte minusculul costum de baie. Louis Reard a fost nevoit sa apeleze la cineva dezinhibat: o dansatoare exotica din Paris. In acest fel, Micheline Bernardini a devenit prima femeia din lume care a purtat primul costum de baie modern. Desi celebritatea sa a fost scurta, Micheline si-a facut o multime de fani de la care a primit peste 50.000 de scrisori. Un adevarat record al acelor vremuri.

In 1957, Brigitte Bardot a promovat bikini in timpul Festivalului de Film de la Cannes, dar minusculul costum de baie nu s-a bucurat inca de succesul asteptat. Au mai trecut ani pana ce bikinii sa devina cea mai populara piesa de vestimentatie din lume, in timpul sezonului estival, purtata cu succes si pe podiumuri, nu doar la plaja.


 

 

 

 

 

Echipa Vilegia


Blog | Harta Site | Vilegia Turism, Bd Tomis, Nr 269, Bl T4A, Ap.1, Constanta, 0341 418 410 | Copyright © 2016