La Techirghiol, micuta localitate situata la 18 kilometri de Constanta, circula o legenda spusa din generatie in generatie, o legenda care a devenit un fel de carte de vizita a micutei si cochetei statiuni balneoclimaterice. Demult, tare demult, se spune ca pe aceste meleaguri a ajuns un tatar batran, orb si olog, pe numele sau Techir. Drumul era pustiu, iar Techir nu avea decat un companion, unul necuvantator, un magarus, batran si plin de rani.

 

Lacul Techirghiol

 

Ajuns pe malul unei intinderi de apa, magarusul a vrut sa intre in ea, sa se scalde si s-a afundat in namolul unsuros. Animalul, cu incapatanarea sa proverbiala, nu voia sa se mai urneasca din loc. In zadar batranul tatar s-a afundat in mlastina ca sa-l scoata. Animalul statea tintuit pe loc, ca sub puterea unei vraji.


Obosit de indaratnicia animalului, Techir si-a zis ca este mai intelept sa iasa din apa, ca sa nu-l prinda inserarea intr-un astfel de loc umed si murdar. Dar, dupa ce a ajuns pe mal, nu mica i-a fost bucuria batranului cand si-a dat seama ca distingea lumina zilei, dupa ani de intuneric, si ca picioarele sale, care de la o vreme devenisera neputiincioase, incepusera sa-i dea ascultare. Si inteleptul sau magarus, care s-a lasat pana la urma scos din apa se pare ca traia o a doua tinerete, deoarece puterile ii revenisera, iar ranile aproape ca i se vindecasera.

 

Atrasi de marturia lui Techir oamenii din imprejurimi au venit in acest loc pentru a gasi alinare pentru suferintele trupului. De atunci si pana in prezent, acea intindere de apa se numește Techirghiol, adica „Lacul lui Techir”, pentru că în limba turca cuvantul „ghiol” inseamna „lac”. Pe latura de nord-vest a lacului s-a construit o asezare, iar lui Techir si magarusului sau intelept li s-a ridicat, recent, abia in anul 2004, un grup statuar, in orasul de legenda.


Statuia Tatarului Techir


Asezarea de pe malul Lacului Techirghiol, cel mai intins lac salin din Romania, cu o lungime de 7.500 de metri, o adancime de maximum 9 metri si o salinitate de 90g/l, a fost atestata documentar in anul 1560 sub numele de Tekfur-Koy, fiind declarata statiune balneoclimaterica permanenta in 1899. De atunci, anul in care a fost inaugurat Sanatoriul Balnear-Maritim, patronat de Eforia Spitatelelor Civile de la Techirghiol, activitatea medicala se desfasoara fara intrerupere in acest spatiu. In 1973 a fost inaugurat Sanatoriul Balnear, la vremea aceea fiind cel mai modern din tara.

 

Dupa revenirea Dobrogei in granitele Romaniei, dupa Razboiul de Independenta din 1877-1878, Mihail Kogalniceanu a cumparat imobile si proprietati in jurul lacului si a construit o fantana publica in localitate. Printre personalitatile atrase de Techirghiol s-a numarat si Mircea Eliade, parintii sai avand o casa de vacanta pe aceste meleaguri. Nu trebuie uitat nici faptul ca aici venea vara marele actor de comedie Constantin Tanase, cum nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca in anul 1927 aici se nastea inegalabilul Jean Constantin.


Baile Reci Techirghiol


Reputatia namolului tamaduitor a atras si oamenii de stiinta, care, prin mijloacele lor si printr-o serie de studii, au dat un nume miracolului. L-au numit namol sapropelic. Dar ce este namolul sopropelic si cum s-a format el? Cuvantul provine din limba greaca, din „sapros”, care se traduce prin „putred” si „pelos” care inseamna „mal”. Asadar, namolul sapropelic s-ar traduce prin „namol putred”. Si, intr-adevar, namolul acesta binefacator este alcatuit din milioane de fiinte microscopice, aflate in diferite stadii de descompunere.

 

Namolul este negru precum pacura, lucios si onctuos, putandu-se intinde cu usurinta pe suprafata corpului. Are un miros specific. „De vina” pentru calitatile terapeutice sunt, in primul rand, alga Cladophora Cristalina si crustaceul primitiv Artemia Salina, care traiesc in mediu acvatic cu salinitate mare. Prin descompunere, aceste microorganisme creeaza namolul sapropelic.

Artemia Salina


Apa salina si namolul din Lacul Techirghiol au devenit celebre in intreaga lume. Oameni de pretutindeni vin sa se trateze la Techirghiol de diferite afectiuni dintre care amintim: bolile reumatismale degenerative, inflamatorii si diartritice, simptome postraumatismale. Cu apa si malul din lac se pot trata si bolile sistemului nervos periferic si central, afectiunile ginecologice, bolile de piele, cele ale aparatului respirator. Isi gasesc leac in apa sarata si namolul din Techirghiol inclusiv bolile cardiovasculare, bolile endocrine, parezele, paraliziile, precum si sechelele poliomielitice.

Vara oamenii vin si se trateaza pe malul lacului, scufundandu-se in apa sarata si ungandu-si trupul cu namol. Este terapie curata sa vii vara la
Lacul Techirghiol. Tratamentele specializate se pot face la Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol. Conform site-ului sau de prezentare, Sanatoriul beneficiaza de existenta uneia dintre cele mai moderne baze de tratament balneo-fizical-kinetic din tara noastra.

 

Aici se asigura tratamentul pacientilor internati in cele trei sectii ale sanatoriului, precum si tratamentele ambulatorii. In baza de tratament dispusa pe doua niveluri se pot trata pana la 1.000 de pacienti zilnic si se pot realiza peste 6.000 de servicii medicale zi de zi. In aceeasi incinta a bazei de tratament, se afla si camera de garda cu program permanent şi personal calificat în asistenta medicala de urgenta. Continutul site-ului Sanatoriului Techirghiol este disponibil in limbile romana, engleza, franceza, turca, germana si rusa. Afectiunile se pot trata si in centrele specializate de la Eforie Nord, Mangalia si Neptun, unde se foloseste acelasi namol sapropelic de pe fundul Lacului Techirghiol.

Sanatoriul Balnear Techirghiol

In 1924, namolul sapropelic de la Techirghiol a primit Medalia de Aur la Expozitia Mondiala de la Paris. În 2006, Lacul a fost declarat sit Ramsar, fiind inscris pe Lista zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor de apa. Din 2011, Techirghiolul este membru al Asociatiei Oraselor Termale Istorice din Europa, iar in 2014 s-au implinit 115 ani de balneologie la Techirghiol, adica 115 ani de recunoastere a proprietatilor terapeutice ale Lacului Techirghiol. Un lac de legenda cu o poveste de legenda, care a adus si continua sa aduca alinare pentru sute de mii de oameni, aflati in suferinta.


La Techirghiol, nu doar trupul isi gaseste alinare, ci si sufletul, pentru ca in acest spatiu de legenda din insorita Dobrogea se găseste Manastirea „Sfanta Maria”, schit intemeiat de patriarhul Justinian, al carei staret si duhovnic a fost, din anul 1976 pana in anul trecerii la Domnul, parintele Arsenie Papacioc (13 august 1914-19 iulie 2011), care isi doarme somnul de veci chiar aici.

 

Manastirea din lemn, de sorginte maramureseana, a fost stramutata la stana regala de la Sinaia, fiind adusa la Techirghiol in anul 1951. Si aici functioneaza o baza moderna de tratament. In incinta manastirii, cei care cauta leac pentru trup si suflet pot vedea statuia Sfantului Pantelimon, ocrotitorul medicilor si al celor aflati in suferinta, realizata in bronz de unul dintre cei mai mari sculptori romani, Ion Jalea, nascut pe pamant dobrogean.
La Techirghiol exista si o biserica pentru credinciosii de rit catolic, dar si o geamie.


 

Echipa Vilegia

Blog | Harta Site | Vilegia Turism, Bd Tomis, Nr 269, Bl T4A, Ap.1, Constanta, 0341 418 410 | Copyright © 2016