Este simbolul incontestabil al Brasovului. Numele sau este celebru in intreaga Romanie, dar si peste hotare, iar povestea sa este invaluita in legenda. Da, ati ghicit, este vorba despre Biserica Neagra din Brasov. O serie de superlative ii sunt atribuite acestui edificiu. Daca nu le cunoasteti vi le spunem noi, iar daca le stiti vi le reamintim. Incepem?

 

 

Este cea mai inalta cladire din Brasov, cel mai vizitat obiectiv religios din Romania, cel mai inalt edificiu in stil gotic ridicat in sud-estul Europei. Cinci mii de persoane se pot ruga in acest maiestuos edificiu de cult, care are 89 de metri lungime si alti 37 de metri latime. Mai mult de atat, Biserica Neagra are si o orga mecanica unica in Europa de Sud-Est si care, pe deasupra, mai este si functionala. Este si cea mai mare din Romania. Orga Buchholz, construita intre anii 1836-1839, are 3.993 de tuburi si 76 de registre. Sunetul ei atrage organisti din tara si din strainatate, dar si public pe masura.

 

Biserica Neagra Brasov

Lista cu superlativele nu se incheie aici, deoarece in turnul Bisericii Negre se afla cel mai mare clopot mobil din Romania si unul dintre cele mai masive din Europa. Colosul din bronz cantareste peste sase tone, mai exact 6.300 de kilograme. Cea mai importanta colectie de covoare din sud-estul Europei se afla, de asemenea, tot in Biserica Neagra. Dupa cum se precizeaza pe site-ul comunitatii Honterus, „cu exceptia Turciei, Biserica Neagra poseda cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XVI”. De asemenea, in patrimoniul lacasului de cult se afla si un numar mare de vesminte liturgice din materiale textile medievale si baroce de lux, cu broderii din fir de aur si matase.

Dar, de ce se numeste acest lacas de cult Biserica Neagra. Atributul „negru”, neobisnuit pentru o „casa Domnului” care este inchinata luminii, puritatii? Ei, bine, atributul negru nu se datoreaza mobilierului negru, nici faptului ca biserica ar fi construita din piatra sau marmura neagra, nici faptului ca asupra ei ar fi fost aruncata vreo vraja. Nu, nimic din cele enumerate mai sus nu are valoare de adevar. I se spune Biserica Neagra in amintirea incendiului care a mistuit-o, in mare parte, pe 21 aprilie 1689. Atunci, focul si fumul i-a innegrit zidurile puternice care si acum si-au pastrat culoarea cenusie.

Constructia acestui edificiu de cult a inceput in anul 1383, pe vremea cand Brasovul traversa o perioada de dezvoltare fasta din punct de vedere cultural si economic, fiind cel mai important oras comercial si industrial la granita dintre apus si rasarit. Locul  ales pentru ridicarea acestui lacas de inchinare a fost un loc cu conotatii speciale: ruinele unei biserici romanice din secolul al XIII-lea. Lucrarile la edificiu au fost intrerupte in anul 1421 din cauza invaziei turcilor, locuitorii Brasovului fiind nevoiti sa-si intensifice eforturile pentru consolidarea fortificatiilor. Lucrarile de constructie s-au incheiat abia in anul 1477.

 

Biserica Neagra Brasov Imagini Arhiva

Se spune ca initial in planurile bisericii erau prevazute doua turnuri. Din lipsa de fonduri, unul nu s-a mai construit. Iar cel care se vede si acum a fost construit anevoios. Astfel, din cauza cutremurului mare din 1471, turnul nu a fost construit pana la inaltimea stabilita. El a fost finalizat abia in anul 1514, adaugandu-i-se si un ceas, precum si clopote,  ceea ce inseamna ca este mai „tanar” cu... 37 de ani fata de restul cladirii, finalizata in anul 1477. In acel an, biserica era rit catolic si avea hramul Sfanta Maria. La jumatatea secolului al XVI-lea, reforma bisericeasca a patruns si in Transilvania si s-a raspandit in mare parte datorita umanistului si pedagogului Johannes Honterus (1498-1549). Prima slujba evanghelica savarsita in acest lacas de cult a avut loc in 1542. Dupa ce mai multe cutremure i-au afectat trainicia, biserica a fost consolidata la jumatatea secolului al XVII-lea. O alta napasta s-a abatut asupra bisericii in ziua de 21 aprilie 1689: un incendiu de proportii care i-a distrus acoperisul si mobilierul si i-a innegrit zidurile. De atunci, ruinii i s-a zis Biserica Neagra. Edificiul nu a ramas asa. A fost restaurat, iar interiorul a primit un aspect baroc, lucrarile fiind incheiate in anul 1722, cand a avut loc o noua inaugurare.

In interiorul Bisericii Negre, vizitatorul poate descoperi nenumarate obiecte de arta: critselnita (1472), pictura murala a Sfintei Maria (1476), stranele din secolele XVIII-XIX care atesta activitatea intensa a breslelelor brasovene, altarul neogotic (1866), piese din aur si pietre funerare ale personalitatilor brasovene. In partea din spate a bisercii se afla doua expozitii deschise permanent despre istoria Bisericii Negre si despre viata reformatorului Johannes Honterus.

Biserica Neagra este biserica parohiala a Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana din Romania, care in limba germana poarta numele de „Comunitatea Honterus”, nume ce i-a fost atribuit datorita reformatorului brasovean Johannes Honterus.

 

Program de vizitare

Cei care opteaza pentru o cazare in Brasov si vor sa viziteze monumentul in aceasta perioada a anului trebuie sa stie ca din 11 octombrie pana in aprilie, Biserica Neagra poate fi vizitata de marti pana sambata, intre orele 10.00 si 15.00. Duminica, ea este deschisa intre orele 12.00 si 15.00.  In zilele de luni, lacasul este inchis.

 

Recomdari Cazare Brasov Vilegia Turism (in imediata apropiere a Bisericii Negre): Hotel Bella Muzica, Hotel Aro Palace si Hotel Coroana

In „semestrul de vara”, care tine din 5 aprilie pana pe 9 octombrie, odata cu afluxul turistilor, edificiul isi prelungeste programul de vizitare, pana la ora 19.00, ramanand inchis in prima zi a saptamanii. Poate fi vizitat de marti pana sambata, in intervalul orar 10.00-19.00 si duminica, de la ora 12.00 la ora 19.00.

 

Biserica Neagra Interior

Cei care pleaca la drum si vor sa viziteze cel mai important simbol al Brasovului trebuie sa mai retina un lucru: Biserica Neagra este deschisa in perioada sarbatorilor ce tin de calendarul ortodox precum si in zilele de sarbatoare nationala, in masura in care acestea nu sunt intr-o zi de luni. Astfel, daca va aflati in Brasov intr-una dintre aceste zile si aveti norocul sa nu fie zi de luni, puteti merge cu incredere sa vizitati edificiul, conform programului mentionat mai sus. Aceste zile „norocoase” sunt: 24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane, 1  Mai - Ziua Internationala a Muncii, 19 iunie - Rusaliile, 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei si 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei. In 2016, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, lacasul de cult va fi inchis, deoarece praznicul are loc intr-o zi de luni.

E bine de stiut si ca Biserica este inchisa pentru sarbatori evanghelice si activitati administrative, in zilele de 01, 02, 06 si 29 Ianuarie, pe 15, 16, 24, 25, 27 martie, pe 5 si 15 mai, pe 11 septembrie, pe 15 si 16 noiembrie, pe 24, 25 si 31 decembrie.Cand au loc concertele de orga?

Orga Bucholz Biserica Neagra Brasov

 

In sezonul de vara, in iunie si septembrie, concertele de orga au loc de la ora 18.00, in zile de marti. In iulie si august, ele au loc, tot de la ora 18.00, martea, joia si sambata. Potrivit organizatorilor, incepand cu 17.30 la ghiseu se pot cumpara numai bilete pentru concert, nu si pentru vizitarea Bisericii. Biletele de intrare la toate concertele incluse in programul muzical de vara al Bisericii Negre costa 12 lei. Copii sub 7 ani si elevii au intrarea gratuita la toate concertele programului estival de concerte de orga din Biserica Neagra. Pentru concertele-eveniment, cum e cel de Anul Nou sau ale concerte mari, biletul de intrare este de 20 lei.  Concertele exceptionale au bilete cuprinse intre 15 si 25 lei, iar in aceste cazuri nu exista oferte speciale sau reduceri.

Pe site-ul comunitatii Honterus (http://www.honterusgemeinde.ro), de care apartine in prezent Biserica Neagra, se mentioneaza „Orga Buchholz s-a pastrat in starea initiala datorita faptului ca tuburile originale nu s-au pierdut si nu au fost inlocuite, iar micile modificari intreprinse in timp au fost anulate mai tarziu. Acordajul si presiunea vantului au fost aduse la starea initiala. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai buna calitate: cositor englezesc curat si aliaj berlinez de cositor (75%) si plumb (25%), metal de orga corespunzator, lemn de rasinoase, molid, stejar fara noduri, arcuri de alama, piele de calitate inalta etc. Clapele sunt acoperite cu fildes, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscriptionate pe portelan si acoperite cu sticla. Ornamentele (consolele, turnurile si frontoanele) sunt prevazute cu sculpturi deosebite din lemn de tei aurit”. Cu siguranta, calitatea materialelor, dar si executia ireprosabila, tipic germana, confera trainicie faimoasei orgi, care a fost construita intre anii 1836-1839 de catre Carl August Buchholz din Berlin.

 

Conert Orga Biserica Neagra Brasov

Mai exista o orga la Biserica Neagra, orga Hesse, construita in anul 1861 pentru comunitatea de sasi din Lechinta in nordul Transilvaniei, de catre constructorul Carl Hesse din Viena. „De acolo a fost adusa in 1970 la Posmus si 80 de ani mai tarziu a fost transportata in stare degradata la Brasov. In 1997 a fost restaurata in mod exemplar de firma Stemmer/Zumikon si este folosita de atunci in concerte si in timpul slujbelor religioase. Instrumentele de orchestra, in special cele de suflat, pot fi acompaniate doar la orga Hesse”, se mai arata pe site-ul comunitatii Honterus.

 

Tarife

Turistii care vor sa viziteze Biserica Neagra vor plati: 9 lei - adultii, 6 lei - studentii, pe caza carnetului de student si 3 lei – elevii pana la 18 ani, pe baza carnetului de note.

 

 

 

 

 

 

 

Echipa Vilegia 


Blog | Harta Site | Vilegia Turism, Bd Tomis, Nr 269, Bl T4A, Ap.1, Constanta, 0341 418 410 | Copyright © 2016