Romania este una dintre cele mai frumoase tari din lume. Nu o spunem noi, romanii, prea preocupati sa ne asiguram traiul zilnic, sa ne indeplinim obligatiile profesionale, prea grabiti intr-o lume a vitezei. O spun altii, strainii, cei care nu sunt nevoiti sa lupte cu grijle zilei de maine. Ei au timp sa priveasca cerul, sa admire peisajul...

 

Si mai au si bani. Cei de varsta a treia au si pensii indestulatoare care le permit sa calatoreasca departe de acasa, de locurile natale. Ei nu sunt atat de incrancenati ca sa-si asigure traiul asa cum sunt localnici care-si ridica ochii spre cer doar ca sa vada norii, daca si cand va ploua, dornici sa stie daca pamantul va da roade pentru el si ai lui, pentru animalele din ograda. Ca Romania e frumoasa, nemaipomenit de frumoasa, o spune si printul Charles, unul dintre cei mai mari „ambasadori” ai Romaniei in lume, care viziteaza acest colt de rai cu bucurie in suflet. Cel mai mult ii place in Transilvania. Iubeste oamenii si locurile din acest tinut pitoresc, iubeste linistea de la tara si splendorile naturii, dar iubeste si ceea ce e ridicat de mainile taranului de pe aceste meleaguri.


Printul Charles are casa la Viscri din anul 1996
Un astfel de loc binecuvantat este si satul brasovean Viscri, satul de suflet al printului de Wales, mostenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Situat la aproape 90 de kilometri distanta de municipiul Brasov si la 42 de kilometri de Sighisoara, satul are un aspect pitoresc, incremenit parca in timp. Aici, printul Charles si-a cumparat, inca din 1996, o frumoasa casa traditionala, veche, datand din anul 1875.

 

Casa Printului Charles Viscri Brasov

 

 

Aici, printul a pus, de curand, bazele unei fundatii, Fundatia Printul de Wales Romania, care are ca scop pastrarea patrimoniului. Tot acesta patroneaza si fundatiile „Mihai Eminescu” si Transilvania Fest. In afara de peisajul de vis, aceasta frumoasa asezare rurala, care tine de comuna brasoveana Bunesti, se mandreste cu una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania.

Biserica fortificata in patrimoniul UNESCO
Biserica evanghelica din Viscri a fost inclusa in anul 1999 pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Pe aceeasi lista se mai afla alte sase lacasuri de cult fortificate: una tot intr-un sat brasovean, la Prejmer, una la Calnic, in judetul Alba, una in localitatea harghiteana Darjiu, doua in judetul Sibiu, la Biertan si Valea Viilor si una in judetul Mures, la Saschiz.

 

Biserica Fortificata Viscri Brasov

 


Comuna Bunesti, cea mai nordica comuna a judetului Brasov, in administrarea careia se afla satul Viscri, se afla in sud-estul Transilvaniei, in podisul Tarnavelor la o altitudine de 496 m, la poalele culmilor de cumpana intre doua bazine hidrografice: bazinul Oltului, in partea de sud-vesy, respectiv bazinul Tarnavei Mari, in partea de sud-est. Bunesti, situata intr-o zona colinara, care face trecerea spre zona de podis, se afla la granita cu judetul Mures, fiind strabatuta de drumul european E 60, care uneste cele doua centre de judet, respectiv Brasov si Targu Mures.


Loc permanent de rugaciune si adapost in caz de invazii
Biserica de la Viscri este una dintre ele mai bine pastrate si mai pitoresti biserici fortificate din Transilvania. Numele sau provine din limba germana, Weisskirch sau Waisskirch, in dialectul sasesc, si se traduce prin „Biserica Alba”, datorita impunatoarelor ziduri albe ca spuma laptelui. Ea a fost construita de catre sasi in secolul al XIII-lea pe fundatia unei biserici a secuilor, populatie de origine germana, colonizata, incepand cu secolul al XII-lea de catre regalitatea maghiara pentru intarirea stapanirii asupra acestui teritoriu de curand cucerit.

 

Procesul de colonizare a sasilor avea sa se incheie abia la inceputul veacului al XIV, cele aproximativ 200 de asezari intemeiate de acestia, acoperind un teritoriu ingust, in sudul si estul Transilvaniei, de-a lungul arcului carpatic. In acest context a luat nastere si satul Viscri. Biserica sateasca a fost distrusa de invazia tatara de la 1241-1242, la fel ca si alte asezari din zona. Ocarmuirea a incurajat fortificarea localitatilor, iar sasii au pus in aplicare practicele defensive ale locurilor de origine: in caz de invazie, localitatile erau lasate prada navalitorilor, iar comunitatea se retragea intr-o fortificatie accesibila, usor de aparat, bine aprovizionata si greu de cucerit. Asa se face ca in acea perioada multe biserici au fost fortificate.

 

Satul Viscri Brasov

 

 

Marea invazie turca din 1491 a avut ca urmare fortificarea tuturor bisericilor, cca. 200, din satele locuite de sasi. Acestea au fost continuu adaptate la evolutia armelor si a tehnicilor de atac, dezvoltandu-si sistemul defensiv. Ansamblul fortificat de la Viscri este format din biserica, incinta fortificata cu drum de aparare, doua turnuri si doua bastioane. In vremuri de restriste, oamenii se refugiau in biserica, iar agoniseala lor si cele necesare traiului erau depozitate in turnuri.


Biserica e inchisa? Bateti la poarta si vi se va deschide
Cei care se aventureaza la drum trebuie sa stie un lucru: biserica fortificata de la Viscri si muzeul sau pot fi vizitate din aprilie pana septembrie, intre orele 10.00 si 18.00. In afara acestei perioada, daca lacasul de cult este inchis, puteti bate la poarta casei cu numarul 141. Oamenii locului recomanda sa se evite orele pranzului, 12.00-14.00, atunci cand e vreme de odihna.


Craciun si Paste la lumina lumanarilor
Treptele de la intrare in biserica sunt lespezi aduse de pe malul raului Olt. In biserica in care inca se mai oficiaza slujbe religioase, lacasul fiind loc de reculegere si de intalnire pentru mica comunitate de sasi din localitate – 27 de membri - exista o orga care are trei secole. Aici, curentul inca nu a patruns, iar slujbele de la ceas de seara, de Craciun sau de Pasti, se tin la lumina lumanarilor. Bancile sunt de lemn sculptat. Exista si o cristelnita despre care se spune ca fost construita dintr-un capiteliu roman, fiind asezata pe o coloana monumentala. Despre ambele elemente arhitectonice se spune ca ar proveni din primele veacuri crestine.
Sosetele din lana, un suvenir sau un cadou calduros pentru zilele de iarna.

 

Interior Biserica Viscri Brasov


Intregul mobilier original a fost pastrat. Se mai pastreza inclusiv portile de intrare in fortificatie, atat cea mare, cat si cea mica, acestea fiind realizare din lemn de stejar si fier forjat. In muzeul bisericii se pastreaza lazi de zestre pictate manual, vase ceramice folosite la masa de duminica, costume populare de sarbatoare. In turnul bisericii se urca pe propria raspundere, dupa cum atentioneaza o pancarta. Dar cei care se incumeta sa urce scarile inguste vor avea o privileste de vis, o vedere panoramica asupra asezarii si a imprejurimilor.


Nu doar biserica este spectaculoasa, ci si satul, cu casele sale cu fatade pictate in culori calde, cu porti mari, impunatoare, lipite unele de altele. Cardurile de gaste si cirezile de vaci care se intorc seara de la pascut contribuie la pitorescul asezarii, al zonei. Sunt atractii care arata frumusetea vietii de la tara. In prezent, asezarea numara aproape 500 de suflete, dar numarul celor care viziteaza anual satul Viscri ajunge si la 15.000.


Daca ajungeti la Viscri si vreti sa plecati de acolo cu un suvenir sau un cadou pentru cei dragi, e musai sa cumparati sosete din lana naturala. Sunt deja un brand al locului. Se gasesc si manusi, fulare sau caciuli tricotate de femeile de la Viscri.

 

 

 

 

Echipa Vilegia

 


Blog | Harta Site | Vilegia Turism, Bd Tomis, Nr 269, Bl T4A, Ap.1, Constanta, 0341 418 410 | Copyright © 2016