Fiecare oras are locurile sale cu poveste, locuri „de vazut”, locuri-simbol. Cu cat orasul este mai mare si mai important cu atat numarul locurilor speciale creste. Timp sa fie sa le vezi pe toate. Este si cazul capitalei Romaniei, Bucurestiul, un loc unde traditia se imbina cu modernitatea la fiecare pas, desi aceasta din urma pare sa fie mai... prezenta. Insa cei care au timp sa priveasca in jur vor gasi si locuri cu poveste, edificii atinse de patina timpului care se integreaza in peisajul modern, innobilandu-l.


Va propunem zece astfel de locuri sau edificii cu valoare de simbol, pe care ar trebui sa le vedeti (daca nu le-ati vazut deja) atunci cand pasii va vor purta prin capitala Romaniei. Intr-o insiruire alteatorie este vorba despre: Ateneul Roman, Arcul de Triumf, Parcul Cismigiu, Hanul lui Manuc, Centrul Istoric, Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman, Parcul Herastrau, Palatul Sutu si Casa Poporului.


Ateneul Roman

 

Ateneul Roman Bucuresti


Ateneul Roman este un adevarat edificiu-simbol al Bucurestiului, dar si al culturii nationale. Frumoasa si impresionanta cladire circulara, situata in apropierea Caii Victoria, pe strada Franklin, nr. 1-3, a fost ridicata in centrul Capitalei intre anii 1886-1888, prin subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale cu 500.000 de bilete in valoare de un leu. Apelul facut de fondatorul Societatii Ateneului Roman, Constantin Esarcu a facut facut cariera, intrand deja in mentalul colectiv „Dati un leu pentru Ateneu!”.


Arcul de Triumf

 

Arcul de Triumf Bucuresti


Situat în sectorul 1, in partea de nord a Bucurestiului, la intersecția soselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu, Arcul de Triumf are o inaltime de 27 de metri. Edificiul cioplit in marmura de Ruschita a fost proiectat de Petre Antonescu si construit în perioada 1921-1922, pentru a celebra victoria României în Primul Razboi Mondial.


Parcul Cismigiu

 

Parcul Cismigiu Bucuresti


Parcul Cismigiu este cea mai veche gradina publica din Bucuresti, motiv pentru care este clasat si pe lista monumentelor istorice din Bucuresti. Situat in centrul Capitalei, pe o suprafata de aproape 16 hectare, Parcul Cismigiu este amenajat in stilul gradinilor englezesti cu mai multe intrari, fiind delimitat de Bulevardul Regina Elisabeta (2 intrari), Bulevardul Schitu Magureanu (5 intrari) si Strada Stirbei Voda (o intrare). Istoria lui incepe in anul 1779, cand Alexandru Ipsilanti a poruncit construirea a doua cismele in Bucuresti. Prima a fost construita in partea dinspre strada Stirbei Voda. In scurt timp, balta a devenit focar de infectie, astfel incat in anul 1830 Pavel Kiseleff a hotarat ca zona sa fie transformata in gradina publica prin secarea baltii. Ideea sa avea sa se concretizeze abia in 1847, pe timpul lui Gheorghe Bibescu, de amenajarea gradinii publice ocupandu-se un cunoscut gradinar peisagist, Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena. Asa incepe povestea unei adevarate oaze de verdeaţa din inima Bucurestiului.


Hanul lui Manuc

 

Hanul lui Manuc Bucuresti


Hanul lui Manuc este un important obiectiv turistic din Bucuresti, si un important monument istoric, fiind celebru inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Intemeietorul sau era un armean, Manuc-bei sau Manuc Marzaian, un personaj invaluit in legenda, temut si respectat in epoca prin prisma puterii sale politice.


„Hanul”, cu o istorie tumultuoasa, este deschis si acum, pastrandu-si numele de legenda. Calatorul insetat si flamand gaseste clipe de rasfat aici. Dupa cum se arata pe site-ul localului, „la Manuc Bistro se intra direct din strada (Splaiul Unirii). Spatiul pe trei nivele te invita sa-i descoperi secretele: un godin foarte vechi chiar la intrare, o colectie de sifoane din sticla verde, alamuri, o pianina la care se canta seara de seara, ferestrele mari de la strada sau cele mici, de casa taraneasca de la etaj, ferestre care te lasa sa vezi curtea mare si cerdacul de lemn al hanului, tablourile vechi”.


Centrul Istoric

 

Centrul Istoric Bucuresti


Spui Hanul lui Manuc si te gandesti repede la Centrul Vechi. Daca esti turist si vrei sa descoperi cele mai frumoase locuri din Bucuresti, trebuie neaparat sa vizitezi Centrul Istoric, impanzit de case ale caror ziduri spun povesti, cladiri construite in stil neoclasic si neobaroc. O calatorie pe stradutele intotorcheate sau pe celebra strada Lipscani nu poate decat sa-ti schimbe starea de spirit.


Muzeul Satului

 

Muzeul Satului Bucuresti


Exista in Bucurestiul doua locuri speciale care ii atrage in mod special pe turistii straini, dar si pe romanii care nu au uitat nicicand ca... vesnicia s-a nascut la sat, dupa cum spunea si Lucian Blaga. Intr-adevar, este vorba despre Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” si Muzeului Taranului Roman. Primul dintre ele, Muzeul Satului este situat în sectorul 1, pe Soseaua Kiseleff, la numerele 28-30. Este situat in inima Bucurestiului, pe malul Lacului Herestrau. Este un muzeu atipic, in aer liber, un sat in miniatura cu casute provenind din cele mai importante zone etnografice ale tarii. Poate fi vizitat de luni pana duminica, biletele avand preturi de 10 lei – adulti, 5 lei – pensionari si posesori de carduri Euro 26 si 2, 5 lei – elevi si studenti. Prescolarii, veteranii, persoanele cu dizabilitati si bursierii statului roman au acces gratuit.


Muzeul National al Taranului Roman

 

Muzeul Taranului Roman Bucuresti


Inainte de 1989, Muzeul Satului fuzionase cu actualul Muzeu National al Țaranului Roman, constituind ceea ce atunci se numea Muzeul Satului si de Arta Populara. Numit si „Muzeul de la Sosea”, acest edificiu situat pe Soseaua Kiseleff, nr. 3, avand si spatii expozitionale pe strada Monetariei, nr. 3, se înscrie, dupa cum se mentioneaza si pe site-ul sau, „în familia europeana a Muzeelor de Arte si Tradiţii Populare”, fiind posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de valoroase, fiind adapostit într-o cladire-monument istoric, în stil neo-românesc. Muzeul poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Adultii vor plati pe un bilet 8 lei, pensionarii vor scoate din buzunar 4 lei, iar elevii, studentii si posesorii de carduri Euro vor da pe un tichet doar 2 lei.


Parcul Herestrau

 

Parcul Herastrau Bucuresti


Poate nu este tot atat de vechi ca Cismigiul, dar Parcul Herestrau se lauda cu un alt superlativ: este cel mai mare parc din Bucuresti, cu o suprafata de 110 hectare, dintre care 70 sunt ocupate de lac. De asemenea, el este si cel mai mare parc european din interiorul unui oras. Este o oaza de verdeata si un loc special pentru pasionatii de sporturi nautice si de pescuit sportiv. Insula Trandafirilor, Insula Plopilor si Gradina Japoneza sunt obiective turistice care nu trebuie ratate. Sa nu uitati nici de privelistea pe care o ofera lacul cu... lebede.


Palatul Sutu

 

Palatul Sutu Bucuresti


Palatul Sutu este una dintre cele mai vechi resedinte aristocratice din Bucuresti, pe care timpul nu si-a pus prea mult amprenta, fiind unul dintre putinele imobile din capitala Romaniei care au ramas nemodificate de mai bine de un secol si jumatate. Edificul a fost ridicat intre anii 1833-1835 de Costache Sutu dupa planurile arhitectilor Conrad Schwink si Johann Veit, interiorul fiind proiectat in anul 1862 de catre un renumit sculptor si decorator Karl Storck. Începand cu anul 1956, Palatul Sutu s-a transformat in noul sediu al Muzeului Municipiului Bucuresti. Dupa doi ani de restaurari, din 1956 pana in 1958, Palatul se deschide pentru public pe 23 ianuarie 1959, gazduind in incaperile sale expozitii dedicate istoriei Bucurestiului. Situat pe Bulevardul I C Bratianu, nr. 2, Palatul Sutu se poate vizita de marti pana duminica, pretul unui bilet fiind de 6 lei. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de reducere, platind doar 3 lei taxa de intrare.


Casa Poporului

 

Casa Poporului Bucuresti


Despre Casa Poporului, cladirea-mamut proiectata de tanara arhitecta Anca Petrescu, înainte de 1989, si care se vede din orice punct al Bucurestiului, am scris pe blogul nostru, dedicandu-i un articol special. Merita vazuta si in interior, nu doar pentru ca adoposteste, in ziua de azi, Senatul si Camera Deputatilor, motiv pentru care denumirea sa „comunista” a fost inlocuita cu una mai „democratica”: Palatul Parlamentului, ci pentru ca trebuie sa vedeti si interioarele opulente. Vizitand Casa Poporului veti afla cate ceva si despre istoria poporului roman dintr-o perioada de trista amintire, cladirea fiind expresia din marmura, beton si... lux a cultului personalitatii si grandomaniei lui Nicolae Ceausescu.

 

Daca vrei sa afli mai multe depsre Casa Poporului, iti recomandam articolul "Uluitoarea poveste a unei cladiri-mamut unica in Romania".


 

 

 

 

 

 

Echipa Vilegia


Blog | Harta Site | Vilegia Turism, Bd Tomis, Nr 269, Bl T4A, Ap.1, Constanta, 0341 418 410 | Copyright © 2016